Nieuwsbrief

Bestemd voor alle leden en oud-leden van Schaats- en skeelerclub de Greb.

De Greb heeft jaren geleden behoorlijke winters gehad waarin veel jeugd uit Veenendaal lid is geworden van de Greb. De laatste jaren zijn veel geregistreerde leden afgehaakt omdat er geen schaatswinters meer waren. De Greb had in het verleden 1500 betalende leden. Op dit moment zijn er nog maar 131 betalende leden over. Te weinig om de exploitatie van een natuurijsbaan met clubgebouw in stand te houden.

Het bestuur wil het ledental weer laten stijgen om onze natuurijsbaan in stand te houden.
De vaste lasten moeten wel ergens van worden betaald. Omdat er in het verleden een ledenbestand is opgebouwd hebben wij gebruik gemaakt van dit bestand om de bij ons bekende namen en mailadressen deze nieuwsbrief toe te zenden. Helaas zijn niet van iedereen mailadressen bekend.

Aangezien er waarschijnlijk in de loop der tijd veel mailadressen zijn veranderd, kan het zijn dat wij veel mailtjes terugkrijgen omdat de mailadressen niet meer bestaan.
Mocht u deze nieuwsbrief op een of andere manier onder ogen krijgen, geef ons in ieder geval een melding als je mailadres is veranderd. Wij zullen op diverse manieren ons nieuws kenbaar maken waaronder facebook en de plaatselijke pers.

Winter 2017/2018
De winter nadert met rassé schreden. De eerste nachtvorst is alweer geweest. Het bestuur van de Greb is alweer bezig met het komende schaatsseizoen. Het is inmiddels alweer 5 jaar geleden dat wij onze natuurijsbaan konden openstellen voor het grote publiek. Afgelopen winter hadden wij de opening gepland, maar de zon “gooide roet in het eten”. Door de felle zonnestraling op de zwarte (asfalt)ondergrond van onze ijsbaan dooide de dunne ijslaag in één middag grotendeels weg. Daarna vroor het die winter niet meer. Met een aantal vrijwilligers is nog geprobeerd om het asfalt wit te maken, maar die poging mislukte helaas.

Afgelopen winter is ook contact opgenomen met ijsclub “Hard gaat ie” uit de Lier.
Deze ijsclub presteerde het om in het afgelopen winterseizoen op 14 dagen de ijsbaan te openen voor het publiek. Uniek zeggen wij, omdat het in het Westland altijd minder vriest dan in de omgeving van Veenendaal. Het plaatsje de Lier ligt net achter de kust en ondervindt meer invloed van de zee dan Veenendaal. Het “geheim” willen zij met iedere ijsclub in Nederland delen en staat gewoon op het internet. Een vrijwilligersploeg besproeit het baanoppervlak met een nevelapparaat dat in de kassen wordt gebruikt. Bij enkele graden vorst vormt zich dan vrij snel een laagje ijs op de bodem van de baan. De ploeg vrijwilligers werkt gedurende de nacht door om de baan te besproeien. Afhankelijk van de hoeveelheid vorst ligt er dan in de ochtend een ijsvloer van 1,5 cm of meer. Als het de volgende dag blijft vriezen, voldoende om te kunnen schaatsen. Tussen de ijslagen is een laagje “witvast” aangebracht om de instraling van de zon te beperken. Deze methode wil de Greb komend winterseizoen ook gaan toepassen. Onze ijsmeester Hubert Schartman, heeft onlangs een prachtige veldspuit gekocht waarmee hij de baan wil besproeien. De veldspuit wordt op een tractor gemonteerd en met de watertank van 1000 liter wordt de bodem van de skeelerbaan met een hele fijne nevel besproeid. De verwachting is dat de kleine waterdruppels eerder bevriezen dan de laag water die met een giertank op de baan wordt gebracht. Wij hopen dat onze natuurijsbaan komend winterseizoen dan net zo vaak open kan als in de Lier. 

Wat betekent dit voor de schaatsliefhebbers in Veenendaal?
Dit betekent heel goed nieuws. Doordat er slechts een hele dunne ijslaag op de bodem van de baan ligt, kan de ijsbaan heel snel open voor het publiek. Er ligt namelijk geen water onder het ijs. Als de ijsbaan na 1 of 2 nachten vorst open kan, loont het om (weer) lid te worden van de Greb. Met een abonnement heeft ieder lid de hele winter gratis toegang tot de ijsbaan. Voorwaarde is wel dat een abonnement deze maand (november) wordt besteld en het lidmaatschap vòòr 1 december 2017 is betaald.

Aanmelden als lid
Iedereen die nu (weer) lid wil worden van onze ijsvereniging kan zich nu aanmelden op de website van de Greb. Klik daarvoor op www.degreb.nl en ga naar aanmelden . Vul daar de gegevens in en iedereen wordt weer als nieuw lid geregistreerd. Onze penningmeester verwerkt dan de aanmelding en stuurt je een factuur. Zodra de ijsbaan open gaat ligt er een abonnement voor je klaar. De toegang tot de schaatsbaan is dan de hele winter gratis. Je moet dan wel vooraf het abonnementsgeld hebben betaald.

Nieuwe vrijwilligers
Onlangs hebben wij een oproep gedaan voor nieuwe vrijwilligers. Enkelen hebben zich daarvoor aangemeld. Veel te weinig vinden wij. Als onze nieuwe werkwijze om ijs te maken slaagt, dan kan de ijsbaan veel eerder open en kan er op onze natuurijsbaan veel vaker worden geschaatst. Dit vergt meer inzet van onze vrijwilligers. Er is dus meer hulp nodig. Er zijn vrijwilligers nodig voor de “koek en zopie”, kaartenverkoop, ijs maken en baanonderhoud. Aarzel niet en meld je aan om de Greb te helpen als de natuurijsbaan open gaat. Meld je dan aan via het mailadres van ons secretariaat. Het mailadres is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de website.

Kunstijsbaanproject
Komende kerstvakantie komt er een kunstijsbaan van 1000 m2 in het centrum van ons dorp aan het stadsstrand. Sportservice Veenendaal start dit project omdat de kleine kunstijsbaan in Sporthal West verleden jaar zeer succesvol was en veel kinderen daar in de vakantie konden schaatsen. Omdat het project dit keer grootser wordt aangepakt heeft Sportservice Veenendaal daarbij de hulp ingeroepen van de Greb. Alleen redden zij het niet. Er zijn dus extra mensen nodig die daarbij willen helpen. Wilt u meehelpen bij de exploitatie van deze kunstijsbaan, dan kunt u zich opgeven bij het secretariaat van de Greb. Het mailadres is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uiteraard hopen wij op veel aanmeldingen. Dan slaagt dit project zeker en kan het in de toekomst mogelijk worden herhaald.

Namens het bestuur van de Greb

Gerben Stellingwerf, voorzitter
Robbert Middel, secretaris
Reijer van der Meijden, penningmeester
Hubert Schartman, ijsmeester

 

Op de Algemene Ledenvergadering van 16 november 2016 zijn de volgende tarieven voor het lidmaatschap vastgesteld.


leeftijd                          betaald vòòr 1 december                 betaald na 1 december

jeugd                                €  10,00                                             € 15,00
t/m 17 jaar

vanaf 18 jaar                      €   15,00                                            € 20,00

gezinsabonnement             €   40,00                                            € 50,00
ongeacht het aantal
personen

Losse toegangskaartjes voor de ijsbaan

middag     € 3,00
avond       € 5,00

Op de website staan nog oude prijzen van 5 jaar geleden.
Deze moeten nog worden aangepast.
Bovenstaande tarieven zijn nu van toepassing.

Bij de losse kaartenverkoop wordt geen onderscheid gemaakt tussen volwassenen en kinderen.

Een jeugdabonnement is met 2 keer schaatsen “terugverdiend”.
Misschien iets om op sinterklaasavond als cadeau aan uw kinderen uit te reiken.