De proef met het witten van onze ijsbaan is helaas mislukt. Het asfalt bleek te vochtig. Ook op deze maandagochtend. De “witvast” hechtte helaas niet op het natte asfalt. Omdat er een korte vorstperiode lijkt aan te komen, gaan wij met een aantal vrijwilligers de ijsbaan besproeien met een “giertank”. Net als in Noord-Laren.


Ook is er uitgebreid contact geweest met ijsclub “hard-gaat-ie” in de Lier (Zuid-Holland) waar men dit winterseizoen de baan al op een aantal dagen kon openen. De “techniek” die deze ijsclub op hun baan toepast, willen wij nu ook in Veenendaal gaan uitproberen.

In de Lier sproeit men de betonnen vloer met water. Zodra zich een ijslaagje heeft gevormd, wordt er een laagje kalk op het eerste ijslaagje aangebracht. Daarna sproeit men weer met gewoon water. Dit sproeien wordt ’s nachts gedaan. Het kalklaagje tussen de ijslagen is nodig om de instraling van de zon te beperken. Het zwarte asfalt op onze ijsbaan absorbeerde bij de vorige vorstperiode te veel warme, waardoor het ijs helaas ging smelten. Op deze manier willen wij dat voorkomen.


Zodra het in Veenendaal meer dan 2 graden gaat vriezen, starten een aantal vrijwilligers met het besproeien van onze ijsbaan. Gezien de weersvoorspelling zal dit pas vanaf woensdagavond kunnen.
 

Blijf het nieuws op onze website (www.degreb.nl) en facebook volgen. Wie weet lukt het ons deze keer wel om de ijsbaan te openen. Als er vrijwilligers zijn die ons hiermee willen helpen, meld je dan aan.